'Gölette boğulan işçilere eğitim verilmedi, tehlikeye karşı uyarılmadı'

Erzurum'un Aşkale ilçesinde 5 işçinin Karasu 2 Baraj Göleti'ne düşerek hayatını kaybettiği kazaya ilişkin bilirkişi raporu açıklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporda, taşeron işçilerin eğitilmediğine dikkat çekildi. İşçilerin tehlikelere karşı uyarılmadığı, onlara gerekli teknik donanımın sağlanmadığı ifade edildi.

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ve İnşaat Mühendisi Halil Yıldız ve elektrikçi Barış Gerez'in hazırladığı bilirkişi raporu, Aşkale Cumhuriyet Savcılığı'na sunuldu. Raporda, 'Taşeron işçilerin eğitilmediği, temel tehlikelere karşı alacakları önlemlerin neler olduğunun kendilerine bildirilmediği' bilgisine yer verildi.

Bilirkişi raporunda ayrıca, "Gerekli alet ve edevatın temin edilmediği, elektrik direğindeki arızanın giderilmesi konusunda işçilere gerekli eğitim ve riskler konusunda bilgilendirme yapılmadan çalışmalarına göz yumulduğu, gölde yapılacak çalışma için bot, kayık gibi aletler temin edilmeden çalıştırıldıkları, muhtemel kazada ilk yardımda hazır bulunacak kişiler hazır edilmeden, önlem alınmadan çalıştırıldıkları, asıl işverene ve alt işverenin buna uygun davranmadığı, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verildiğine, kişisel koruyucuların teslim edildiğine dair bir belgenin olmadığı, asıl işveren tarafından denetim yapılmadığı, çalışma prosedürüne uygun davranılmadığı." denildi.

DENİZ BİSİKLETİ ALABORA OLUNCA SOĞUK SUYA GÖMÜLDÜLER

Geçtiğimiz ay, 5 elektrik bakım ve onarım işçisi, Erzurum'un Aşkale ilçesinde bulunan Karasu 2 Baraj Göleti'nde bir direğin devrilmesi sonucu oluşan elektrik arızasını gidermek için harekete geçti. Önce ellerindeki botu şişirerek göllete açılmayı hedeflediler. Bot hava kaçırınca, başka bir araç bulmak için arayışa geçtiler. Aşkale Belediyesi'nden eğlence amaçlı kullanılan deniz bisikletlerini talep ettiler. Belediye de işçilere deniz bisikletini verdi. Gölete açılan çalışanlar buzları kıra kıra devrilen direğe doğru ilerliyordu. Ancak o an deniz bisikleti su almaya başladı. Bunun üzerine deniz bisikleti alabora oldu. 5 işçi soğuk sulara gömüldü. Uzun süre su üzerinde çırpındıktan sonra, karanlığın çökmesiyle sesleri kesildi. Sonraki günler, suyun içinde donmuş cesetlerine ulaşılmıştı. Olayın ardından İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt Aşkale Cumhuriyet Savcılığının istemi üzerine 5 Nisan günü 'Taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan tutuklanmış, 30 Nisan'da da serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber